Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Våra sårade bröder

  • 160 kr
I lager.
Dela

av Joseph Andras 

Översättning: Emma Majberger

Roman| Danskt band 128 sidor | Utgivningsdatum 10 april 2024

BOKEN
Alger, 1956. Fernand Iveton är trettio år gammal och aktiv inom den algeriska självständighetsrörelsen. Algerietrevolten har redan pågått i två år och staden skakas av det som i efterhand har kallats slaget om Alger. Som en symbolisk protest mot kriget placerar han ut en sprängladdning på fabriken där han arbetar. Det är en gastkramande berättelse och en kritiker beskrev Andras prosa som ”elektrisk”, tidskriften La Croix kallade den ett ”mästerverk”.


Romanen berättar om förhören, tillvaron i fängelset och den summariska rättegången men skildrar även hans barndom och mötet med Hélène, den kvinna som blir hans hustru och livskamrat. Snarare än den terrorist som den allmänna opinionen ville se i honom eller den hjälte hans kamrater önskade är han framförallt en männi­ska, en idealist som älskar sitt Algeriet, sin Hélène och friheten som han tror på för alla sina systrar och bröder.

FÖRFATTAREN

Joseph Andras är född 1984 och har gett ut flera romaner. Hans debutbok De nos frères blessés (Våra sårade bröder) belönades 2016 med Goncourtpriset och det väckte stor uppmärksamhet när Andras tackade nej till priset med motiveringen att tävlandet, konkurrensen och rivaliteten i hans ögon är främmande begrepp för skrivandet och skapandet.

RECENSIONER

”Andras text är väl avvägd och sprängfylld, tät och poetisk. Dialogen ligger inbäddad och röst, rum och tid skiftar utan tydliga markörer; radbrytningarna är få och indragen diskreta. Texten kräver en vakenhet och utmanar sin läsare. Våra sårade bröder är en rå och berörande skildring av en människa med stark idealistisk övertygelse. På drygt hundra sidor lyckas Andras med konststycket att återge stämningen i ett land, en mans innersta längtan, stoltheten hos de som vägrar överge kampen för frihet samt ett hänsynslöst kolonialt förtryck. En oerhört läsvärd bok.”

Malin Hilmersson i BTJ-häftet nr 10, 2024