av Klas Grinell
Debatt | Danskt band 152 sidor | 19 juni 2023
Vad händer med de mänskliga rättigheterna i Turkiet? I sin nya bok ger Klas Grinell både en översiktlig analys av utvecklingen sedan kuppförsöket 2016 och en skildring av konkreta fall.
En koncis liten bok om de övergrepp som följer på autokratins frammarsch i världen, speglad genom situationen i Turkiet. Boken tecknar de mänskliga rättigheternas konfliktfyllda historia i Turkiet i dess internationella sammanhang. Huvudfokus ligger på de brott mot mänskliga rättigheter i form av avskedanden, bortföranden, fängslanden, tortyr och dödande som sedan kuppförsöket 2016 har drabbat journalister, författare, offentliganställda och enskilda medborgare i Turkiet. Den oroväckande utvecklingen i Nato-staten Turkiet är viktig i sig. Den speglar också autokraternas frammarsch i världspolitiken.
Huvudfokus ligger på de brott mot mänskliga rättigheter som sedan kuppförsöket 2016 har drabbat journalister, författare, offentliganställda och enskilda medborgare i Turkiet
Framställningen bygger till stor del på de rapporter som har utarbetats av Turkiettribunalen – ett oberoende initiativ som utifrån internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter försöker ställa Turkiet till ansvar för sina brott.
Klas Grinell är författare och docent i idéhistoria, med inriktning på islamisk tradition, kulturarv och filosofi. Han är knuten till Turkiettribunalen som officiell oberoende observatör. På Celanders har han tidigare gett ut en bok om kuppförsöket 2016 med titeln Imamen, kuppen och tjänarna.