Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Mänskliga rättigheter under attack: Turkiet och autokratin

  • 200 kr
I lager.
Dela

av Klas Grinell

Debatt | Danskt band 152 sidor | 19 juni 2023

Vad händer med de mänskliga rättigheterna i Turkiet? I sin nya bok ger Klas Grinell både en översiktlig analys av utvecklingen sedan kuppförsöket 2016 och en skildring av konkreta fall.

En koncis liten bok om de övergrepp som följer på autokratins  frammarsch i världen, speglad genom situationen i Turkiet. Boken tecknar  de mänskliga rättigheternas konfliktfyllda historia i Turkiet i dess  internationella sammanhang. Huvudfokus ligger på de brott mot mänskliga  rättigheter i form av avskedanden, bortföranden, fängslanden, tortyr och  dödande som sedan kuppförsöket 2016 har drabbat journalister,  författare, offentliganställda och enskilda medborgare i Turkiet. Den  oroväckande utvecklingen i Nato-staten Turkiet är viktig i sig. Den  speglar också autokraternas frammarsch i världspolitiken.

Huvudfokus  ligger på de brott mot mänskliga rättigheter som sedan kuppförsöket  2016 har drabbat journalister, författare, offentliganställda och  enskilda medborgare i Turkiet

Framställningen bygger till stor  del på de rapporter som har utarbetats av Turkiet­tribunalen – ett  oberoende initiativ som utifrån internationell lagstiftning om mänskliga  rättigheter försöker ställa Turkiet till ansvar för sina brott.

Stina Oscarsson skrev i sin recension bland annat:

"Här finns sålunda enskilda vittnesmål blandade med hårda  fakta – läs siffror – över torterade, bortförda och försvinnanden av  oppositionella. Avskedade domare, åklagare och advokater. Nedstängda  medieföretag och fängslade journalister. Siffror som åtskilliga gånger  tvingar mig att stanna upp och hämta andan. Och är en del av en  utveckling som framförallt efter kuppförsöket 2016 lett till att Turkiet  hamnar i det absoluta bottensegmentet när det gäller listor över  yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. I världen. Och det  är alltså för att ha skrivit ett avtal med ledaren för denna stat våra  ledare nyligen firat med öl." (Svenska dagbladet 230728)

”Utmärkt bakgrund om Turkiet” skrev Ulf B Andersson i Amnesty Press nr 4/2023. Han fortsatte med: ”Klas Grinells bok ’Mänskliga rättigheter under attack. Turkiet och autokratin’ är befriande saklig i sin beskrivning av den republik som den 29 oktober firade 100 år och någon gång kanske kommer bli allierad med Sverige i Nato.

Grinell ger en bred och tankeväckande bild av de demokratiska bristerna i Turkiet och konstaterar ’att huvudproblemet inte är att AKP har en politisk agenda som grundar sig på islam’ och reder ut den turkiska nationalismen, sekularismen, militärens roll och förhållandet mellan anhängarna till Fethullah Gülen, i exil i USA och anklagad för kuppförsöket 2016, och Erdoğans AKP. Därtill får vi beskrivningar av den kurdiska frågan, kriget mot PKK och den komplicerade frågan om alevismen.

Det här är en bok som kan rekommenderas till alla Turkietintresserade och man skulle hoppas att de från svensk sida som ska fortsätta förhandla med Turkiet om svenskt Natomedlemskap tar med sig den som instuderingslektyr.”

Klas  Grinell är författare och docent i idéhistoria, med inriktning på  islamisk tradition, kulturarv och filosofi. Han är knuten till  Turkiettribunalen som officiell oberoende observatör. På Celanders har  han tidigare gett ut en bok om kuppförsöket 2016 med titeln Imamen, kuppen och tjänarna