Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

För bort min sorg

  • 200 kr
I lager.
Dela

av Katerina Gordejeva

Översättning: Hans Magnusson

Reportage | Danskt band 352 sidor | Utgivningsdatum 8 december 2023

BOKEN
För bort min sorg består av tjugofyra berättelser eller vittnesmål om krigsupplevelser, såväl på den ryska som på den ukrainska sidan. Dessa berättelser om liv, flykt och överlevnad kommer att förändra vad vi vet om kriget. De är på en och samma gång vittnesmål och en appell för demokrati, objektiv journalistik, sanning och fred. Författaren har intervjuat människor vid flyktingcenter i Ryssland och Europa efter den 24 februari då kriget i Ukraina började.

FÖRFATTAREN
Katerina Gordejeva (född 1977) är en oberoende rysk journalist. Hon arbetade som tv-reporter för den federala tv­kanalen NTV men lämnade den 2012 på grund av oenighet om kanalens inriktning på propaganda. Katerina Gordejeva lämnade Moskva i protest 2014 sedan Ryssland annekterat Krimhalvön och erövrat delar av östra Ukraina. 2020 skapade hon sin egen Youtube-kanal som i dag har mer än 1,5 miljoner abonnenter. Hösten 2022 tilldelades hon Anna Politkovskajas internationella journalistpris och några dagar senare kallades hon för «utländsk agent» av ryska statliga myndigheter.

RECENSIONER OCH OMDÖMEN

Lektören Bo Peterson skriver i BTJ-häftet 4/2024 att ”Det är rörande och ofta skakande berättelser om liv, flykt, överlevnad och om krigets grymhet som förmedlas. Gordejevas bok är tydlig med att skuldbördan för kriget ligger på Ryssland. Genom berättelserna förmedlar hon dock ofta att det för civilbefolkningen nära frontlinjen inte spelar så stor roll vem som skjuter eftersom lidandet är detsamma. Intervjuerna har gjorts på ryska, vilket ofta leder till betydande spänning i samtalen. Den kollektiva skuldbeläggningen är tydlig och indikerar vilka såriga relationer som kommer att bestå under många generationer framöver. Inget ryskt förlag har ännu så länge velat eller vågat publicera boken i Ryssland. Gordejeva klassades 2022 som "utländsk agent" av de ryska myndigheterna.”

Lektören Bo Peterson ger boken helhetsomdömet 4 av 5, vilket skall tolkas som ”Mycket bra”.