av Henrik Brändén
Populärvetenskap | Danskt band 180 sidor |
En liten bok om vårt immunförsvar, coronaviruset och hur de fungerar tillsammans. Hur immunförsvaret skyddar oss från att omedelbart dödas av viruset, hur det orsakar en rad symptom och skador och varför ett immunförsvar som utvecklats för att skydda oss kan göra oss så illa. Hur det kommer sig att smittade drabbas olika hårt, varför man blir immun, hur vacciner fungerar och varför immunitet inte bara skyddar den som blivit immun, utan också hennes medmänniskor. Och varför viktiga frågor om smittspridning fortfarande är olösta.
Henrik Brändén är fil lic och har skrivit läromedel i immunologi. Han frilansar nu som vetenskapsskribent och föreläsare.
Här finns ett fylligt utdrag ur boken
Pressröster
"Språket är utmärkt och lättläst, både för lekmän och fackfolk. Det finns ett intressant avsnitt om vad vi vet och inte vet om covid-19, sjukdomen har ju bara funnits i ett år. Sist kommer en användbar ordlista och aktuella källhänvisningar. Det är en välgjord, trevlig och läsvärd bok som bitvis känns riktigt spännande. Intressant läsning för alla och envar.
Helhetsbetyg: 5.
— Per Björgell i BTJ-häftet nr 6, 2021
”En viktig bok som skapar grunden för väl övervägda beslut hos varje individ, en mer kvalificerad förståelse för myndigheternas rekommendationer och samtidigt en stark immunitet mot all desinformation kring coronaviruset som kretsar runt på nätet. Jag hoppas att boken får en bred läsekrets.”
— Evelyne Hamacher-Barth, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet, i Kemisk tidskrift nr 1 2021
"... covid-19-epidemin inträffade långt efter min pensionering som infektionsläkare, så jag har haft mycket att lära från den här boken – som har varit kul att läsa. Brändén är ett proffs på att skriva, inte bara begripligt utan ofta nog underhållande. Hans kunskaper i ämnet är säkert fullt tillräckliga; åtskilliga läroböcker i infektionsimmunologi har möjligtvis haft författare med mer och djupare kunskap, men betydligt sämre förmåga att förmedla densamma."
— Sven Britton i Läkartidningen
Om boken
”Kunnig. Lättförståelig. Högaktuell. Bör omedelbart översättas till en rad språk. /… / hade boken kommit redan senvintern 2020 skulle corona-diskussionerna i olika media kunnat föras på en mycket högre nivå.”
— Thomas Söderqvist, professor emeritus i medicinhistoria, Köpenhamn
”Massmedia ger ofta hygglig men ytlig information om detta nya coronavirus. I denna bok får man djupare kunskap om hur det tar sig in i kroppen, och om det krig som sedan utbryter mellan viruset och kroppens försvar – vårt fantastiska immunsystem.”
— Hans Wigzell, professor emeritus i immunologi, fd rektor Karolinska Institutet
”Förklarar hur immunförsvaret fungerar och reagerar på yttre hot på ett väldigt pedagogiskt och bildspråksrikt sätt. Man ser verkligen scenen framför sig när mördarceller kommer rusande … Fascinerande att han har lyckats förklara immunförsvarets funktion på ett sätt som jag tror är väldigt lätt att ta till sig även för sådana som inte är naturvetare.”
— Jesper Sandström, Svenska dagbladets ledarredaktion
”Pandemin är en tid av oro och famlande försök att förstå. Virus? Antikroppar? Cytokinstormar? Så många ord och så lite kunskap. Immunförsvaret och viruset ger orden mening och riktning i berättelsen om mötet mellan virus och våra kroppar.”
— Moa Matthis, litteraturkritiker och författare
”Henrik har en vacker förmåga att beskriva komplicerade vetenskapliga resultat och system på ett lättfattligt sätt. Han har mycket god förmåga att sortera fram väsentligheter och man kan vara säker på att de saker som Henrik presenterar är utmärkt väl faktagranskade.
— Hans Wigzell, professor emeritus, f.d. rektor på Karolinska Institutet
Immunförsvaret och viruset finns även som e-bok som kan beställas från Bokus och Adlibris.