Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Själens biologi och vår fria vilja

  • 250 kr
  • 160 kr
I lager.
Dela

av Henrik Brändén

Populärvetenskap | Danskt band 360 sidor | april 2020

Vad händer i vår hjärna när vi tänker, minns, blir förälskade, ledsna eller aggressiva, får ett kreativt ryck eller huden knottrar sig av musik? Den moderna hjärnforskningen lär oss allt mer om biologin bakom sådana fenomen och tvingar oss göra upp med tre seglivade missuppfattningar: att det skulle finnas motsatsförhållanden mellan kropp och själ, mellan förnuft och känsla och mellan arv och miljö.

Boken väjer inte för laddade frågor. Den visar hur människans hjärna påverkas av könshormoner redan under fosterutvecklingen, och vad det betyder för risken att få ett underliv som inte stämmer med ens könsidentitet. Boken förklarar varför människan behöver känslor för att fatta förnuftiga beslut. Och argumenterar för att människan har en fri vilja.

Om boken:

”den bok som hittills har saknats om hur mycket (eller litet) vårt mentala liv och psyke styrs av vår biologiska natur. Det är en lättläst och jargongfri bok om själen – från nervcellernas biokemi till kärleken och estetiken – som är väl förankrad i den vetenskapliga litteraturen och rik på konkreta detaljer och argument som ger läsaren ett utmärkt fundament för att förstå vad en människa är.”

Thomas Söderqvist, professor emeritus i medicinhistoria, Köpenhamns universitet


”Henrik Brändéns bok ger en gedigen och underhållande överblick över kunskapen om hjärnan och hur det han benämner männi­skans ’själ’ fungerar. Informativt och läsvärt.”

Patrik Lindenfors, forskare i biologisk och kulturell evolution. Författare till Det kulturella djuret


”imponerad över hur ledigt och lätt författaren rör sig över gränserna mellan naturvetenskap och kultur- och samhällsvetenskap, och hur han belyser samspelet mellan biologi och kultur. Det problematiseras på ett sätt som är helt nytt för oss humanister.”

Kristiina Savin, forskare i idéhistoria, Lunds universitet

Själens biologi och vår fria vilja finns även som e-bok. Den utgåvan kan beställas från Bokus och Adlibris.

Pressröster

Själens biologi och vår fria vilja är en argumenterande upptäcktsfärd i vår kropp och vår hjärna. Tvärtemot att beröva oss tillvarons mystik öppnar Henrik Brändén dörren för en bättre förståelse för människan som den fascinerande skapelse hon är.” skriver Mattias Svensson på Timbros webbplats Smedjan

Mikael Huss recenserar Själens biologi och vår fria vilja i BTJ-häftet: ”Jag tycker att Henrik Brändén får till en bra avvägning mellan avspänt berättande och vetenskaplig vederhäftighet … Själens biologi och vår fria vilja är en utmärkt populärvetenskaplig sammanfattning av ett forskningsläge” och ger boken helhetsbetyget 5, dvs Briljant