Helle Larssen

Tystnadens Europa

”Du förlorar allt om du är en whistleblower i EU. Du får börja om från noll igen. Det är som en gyllene bur, och det gör att människor inte blåser i visselpipan och slår larm.”

Så säger en av de EU-visslare som den svenska journalisten Helle Larssen har intervjuat. Att EU-tjänstemännen tjänar mycket pengar är välkänt. Men vad som inte är lika omtalat är att dessa generösa villkor  också har en baksida. Tjänstemännen är till händer och fötter ekonomiskt bundna till sin arbetsgivare och den  anställde som av någon anledning anses brista i lojalitet riskerar att mista inte bara en stor del av sitt sociala  nätverk utan också hela det ekonomiska skyddsnätet för sig och sin familj.

Tystnadens Europa är ett försök att skildra en del av det stora projektet EU. Det handlar om  yttrandefriheten för de anställda tjänstemännen inne på institutionerna, i Bryssel och runt om i Europa.  Vi kommer att få möta några människor som har hamnat precis i skärningspunkten mellan lojalitetsplikten till  institutionerna och det ekonomiska beroendet av samma institutioner.

Debatt | Danskt band 176 sidor | Utkom november 2012
120 kr

84 kr

Migritude
98 kr 140 kr
Haiti 2004
60 kr 85 kr
Högerpopulismen dissekerad
84 kr 120 kr
En hedersam kvinna

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Abigails liv
70 kr 100 kr