av Peter Hallward
Förord av Björn Kumm
Debatt | Danskt band 80 sidor | Utk februari 2007
Haiti är ett litet fattigt land i Västindien som kanske är mest känt för de ökända diktatorerna Papa Doc och Baby Doc och det brukar inte ägnas någon större uppmärksamhet i det vanliga mediebruset. Ändå har landet, alltsedan det vann sin självständighet 1804 efter den första segerrika slavrevolten någonsin, inspirerat frihetssträvanden och antikoloniala rörelser världen över.
Sedan Duvalierregimen störtats i slutet av 1980-talet inleddes en ny hoppingivande utveckling som främst kom att personifieras av den radikale prästen Jean-Bertrand Aristide. Både 1990 och 2000 valdes Aristide till landets president med överväldigande majoritet men båda gångerna blev han avsatt genom kupper. Första gången störtades han 1991 av militären och 2004 tvingades han bort av en fransk- amerikansk expeditionsstyrka.
I de texter som här för första gången presenteras i svensk språkdräkt ger Peter Hallward en kritisk analys av Haitis historia från självständigheten 1804 fram till den händelseutveckling som kulminerade i att franska och amerikanska trupper i februari 2004 drev bort landets valde president.