Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Betong

  • 150 kr
I lager.
Dela

av Jakob Mathiassen

Översättning: Henrik Johansson

Berättelser | Danskt band 152 sidor | December 2019

Betong är Jakob Mathiassens skildring av byggbranschen i Köpenhamn. Boken blev en oväntad framgång när den kom ut i Danmark 2011 och gick upp på tidningen Politikens topplista över biografier.

Betong bygger på författarens mångåriga erfarenheter som betongarbetare i Köpenhamn och ger en realistisk bild av både vardag och arbete men undviker inte heller alkoholproblem och bristande sammanhållning. Kritikerna var entusiastiska men mottagandet bland hans arbetskamrater var inte alltid lika positivt.

I en intervju med Byggnadsarbetarens Ivar Andersen säger författaren: ”Den var nästan en ögonblicklig hit bland kultureliten. De såg den som ett reportage från regnskogen och att betongarbetarna var gorillor.” Han fortsätter med att berätta att ”Folk har varit sura över att jag beskriver problemen som finns. Alla människor vill gärna ha en fasad som de visar upp för världen och för sin familj, och så kommer det någon och visar hur det ser ut bakom den fasaden.”

Här finns historier om sammanhållning och kamratskap, men också berättelser om problem med oseriösa underentreprenörer i flera led som utnyttjar illegal arbetskraft och äventyrar arbetsmiljön.

Betong har översatts av Henrik Johansson, själv uppmärksammad arbetarförfattare från Malmö. I  Sverige har Betong framförallt spridits av Byggnadsarbetarförbundet som har använt boken i sina studiecirklar. I mars 2023 kommer den 3:e upplagan av Betong.

Författaren Jakob Mathiassen (f. 1977) har varit facklig aktivist sedan han började arbeta som betongarbetare 2001, först med att organisera ungdomar och lärlingar och senare med att organisera migrant­arbetare. Sedan januari 2019 arbetar han som facklig organisatör på två stora byggprojekt i Köpenhamn.

Pressröster

”Ett inkännande porträtt av Danmarks vita arbetarklass, som för en gångs skull inte är skrivet av en utifrån kommande sociolog.”
Jyllands-Posten

”Hans förmåga att reflektera över en hel branschs kamp för värdighet och identitet kan inte ersättas av vare sig skönlitteratur, fackliga diagram eller humanistiska avhandlingar”.
Weekendavisen

”Jakob Mathiassen har skrivit en levande och viktig bok om en förbisedd yrkesgrupp inom den danska arbetarklassen och den borde vara obligatorisk läsning för alla politiskt och fackligt intresserade. Men också för alla dem som vill förstå, på djupet, varför högerextremism och högerpopulism blivit så lockande politiska krafter för europeisk arbetarklass.”

Marisol M/Fredrik Ekelund i Sydsvenskan