Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Oksana och Andrej

  • 200 kr
I lager.
Dela

av Henrik Brändén 

Roman | Inbunden 208 sidor | Maj 2023

”Det där giftermålet måste stoppas. Det skulle dra olycka över både Oksana och alla oss andra. Men det går inte att tala reson med flickan. Hon är alldeles förblindad av förälskelsen och har tappat allt sans och vett. Hon är tokig, helt enkelt.”

Kommunismen har fallit och Ukraina har just blivit självständigt. Oksana, nationalist och aktiv i självständighetsrörelsen, har funnit Andrej, övertygad kommunist och ryssvän. Dagen innan de skall gifta sig möter deras föräldrar varandra för första gången. De upptäcker då att familjernas vägar korsats 45 år tidigare och har varandras blod på händerna.

Med rika referenser till Bulgakov gestaltar berättelsen den skugga relationen till Ryssland kastat över Ukraina, och ger därmed en del av bakgrunden till invasionen 2022.

”Henrik Brändén har skrivit en bok som kan hjälpa oss att förstå det krig som idag rasar i Europa. I sin romandebut tar han kärlek till hjälp; en kärlekshistoria, ett stundande bröllop, ett par som försöker blicka framåt tillsammans – Oksana och Andrej. Det är romantiskt, tragikomiskt, och väldigt politiskt på ett kärleksfullt folkbildande sätt.”

— America Vera-Zavala, författare, dramatiker, aktivist


”Med stor insikt har Henrik Brändén skrivit en spännande och grymt underhållande debutroman. Läs!”

— Lena Kjersén Edman, fil dr i litteraturvetenskap och litteraturkritiker

Ladda ned omslagsbild (RGB, 72 dpi)

Ladda ned författarbild (RGB, 350 dpi), fotograf Mattias Burell