Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Längre leveranstider under sommarener / Säkra betalningar / Enkla returer

Imperiets skugga

  • 150 kr
I lager.
Dela

av John Newsinger

Översättning: Henrik Celander & Björn Kumm

Historia | Mjukband 400 sidor | Utkommer oktober 2017

”Att erövra världen, vilket för det mesta betyder att ta den ifrån dem som har en annan hudfärg eller litet plattare näsa än vi själva, är ingen vacker hantering om man synar den litet för noga.”

Joseph Conrad Mörkrets hjärta

Imperiets skugga är en uppgörelse med imperie­romantik och skönmålande föreställningar om ”Västerlandets civilisatoriska uppdrag”. Newsinger ger en väl underbyggd skildring av centrala skeenden i det brittiska imperiets historia från slavupproret på Jamaica 1831 till dagens roll som ”junior partner” till det amerikanska imperiet.

Denna andra utgåva har kompletterats med författarens för- och efterord till den andra brittiska utgåvan från 2013 samt med en längre text om ”Den brittiska interventionen i det grekiska inbördeskriget” som tidigare publicerats separat under titeln Som i en erövrad stad (Celanders 2015).

Utkommer oktober 2017

Pressröster om den första utgåvan (2011)

”en lärorik och ytterst väl underbyggd krönika över det brittiska imperiets bedrifter från slaveriet i Västindien och utsvältningen av Irland till rollen som junior partner i USA:s krigsföretag.”

Mikael Nyberg i Aftonbladet


”En bok som denna borde användas i skolans historieundervisning. Den sanna berättelsen om kolonialismen.”

Ulla Johansson i Flamman


”en forskningsöversikt som spänner över ett mycket stort fält av historisk forskning kring det brittiska imperiet, allt med tydligt redovisade källor för citat och andra påståenden. I just rollen som översikt, och i synnerhet som ’motmedel’ mot en glorifierande historieskrivning liknande Fergusons, är det här en strålande bok.”

Klas Rönnbäck i Dagens bok