Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Längre leveranstider under sommarener / Säkra betalningar / Enkla returer

Antonio Gramsci. 1891–1937

  • 180 kr
  • 120 kr
I lager.
Dela
Leverantör: Celanders

av Antonio Santucci

Översättning: Gustav Sjöberg

Intellektuell och politisk biografi| Danskt band 208 sidor | Utk november 2014

Antonio Gramsci var ledare för det italienska kommunistpartiet och parlamentsledamot när han fängslades av Mussolinis regim 1926 och dömdes till tjugo års fängelse. Under fängelsetiden skrev sina han sina berömda Quaderni del carcere, som publicerades efter andra världskriget. Han anses av många som den främste marxistiske teoretikern efter Marx och de tankar om hegemoni, det civila samhället, de intellektuellas roll m.m. som han utvecklade i sina Anteckningsböcker från fängelset har fått stor betydelse långt utanför den italienska vänstern.

"Gramsci gav sig inte på att förklara den historiska verkligheten beväpnad med något fullfjädrat begrepp, exempelvis hegemonin; i stället undersökte han de konkreta sociala, ekonomiska, kulturella och politiska förhållandenas särskildheter såsom de upplevdes av individerna i deras egna historiska omständigheter, och efter hand förvärvade han en alltmer komplex förståelse av hur hegemonin verkar i samhällets kapillärsystem på olika sätt och i många skepnader."

— Joseph A. Buttigieg

"Förutom den störste Gramsciforskaren på det filologiska planet var Santucci också den främste uttolkaren av Gramsci, och därigenom även av det historiska skeende i vilket han spelade en huvudroll. Santucci bör med andra ord bli hågkommen för både sin filologiska lärdom och sitt verk, som han gav uttryck för i olika essäer, och särskilt då sin reflexion över Gramscis ständiga betydelse i en värld ”utan kommunism”."

— Eric J. Hobsbawm

Översättningen har genomförts med stöd från SEPS – Segretariato Europeo per le Pubblicazioni Scientifiche