av Anders Nilsson & Örjan Nyström
Debatt | Danskt band 192 sidor | Utk september 2016
Hur vi hanterar migration och folkomflyttningar kommer att avgöra hur våra samhällen utvecklas under de kommande årtiondena.
”Flyktingkrisen” kan bli en katalysator för trängande behov av en allmän reformistisk förnyelse för ökad jämlikhet i vårt land. Den sätter ljus på missförhållanden som också drabbar inrikesfödda arbetslösa eller svenska ungdomar som hamnar i en jojo-tillvaro av tillfälliga jobb. Det samma gäller bostadsbristen som är ett gissel inte bara för nyanlända flyktingar utan också för unga i allmänhet som ska flytta hemifrån.
Integrationen av immigranter i Sverige är betydligt bättre än sitt dåliga rykte. Det stämmer visserligen att skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda är större i Sverige än i många EU-länder, men det bör ses mot bakgrund av att sysselsättningen generellt är högre i Sverige. I själva verket arbetar utrikesfödda i högre utsträckning i Sverige än i jämförbara EU-länder.
En viktig skillnad mellan inrikes och utrikes födda som sällan uppmärksammas är att chanserna att få jobb ökar ju längre tiden går i arbetslöshet för utrikes födda medan det motsatta förhållandet gäller för inrikes födda.
Det svenska samhället står väsentligen välordnat med stark ekonomi och fungerande arbetsmarknad med tilltagande brist på arbetskraft.
Pressröster
”en saklig och nödvändig diskussion kring varför flyktingar bör betraktas som en resurs och inte som en belastning” – Jonas Sjölander på Malmö Pedagog
"åtminstone två arbetarintellektuella finns kvar i Sverige: Anders Nilsson och Örjan Nyström, författare till en rad insiktsfulla böcker om den svenska modellens kris och reformismens möjligheter i den globala ekonomin. Inga har så noga utforskat socialdemokratins chanser att återta det ideologiska initiativet och förnya sitt ekonomiska program.
I boken Flyktingkrisen och den svenska modellen har Nilsson och Nyström ställt sig frågan hur den svenska modellen kan klara av de utmaningar som mottagandet och integrationen av de nyanlända onekligen ställer.
Istället för att upprepa välmenande floskler om att ”ta upp kampen” mot rasismen tränger de in de svåra frågorna, framför allt de som handlar om arbetslivet.
Boken är särdeles välbehövlig, ty de förslag som annars florerar i debatten – lätta upp arbetsrätten, sänk ingångslönerna, satsa på låglönejobb och så vidare – är milt sagt skadliga för den svenska modellen och främmande tankegods för socialdemokratin. Det hela påminner mest om en upprepning av alliansens ”nya arbetslinje”, som ju har misslyckats i grunden." – Wojtek Kalinowski i Aftonbladet