Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Längre leveranstider under sommarener / Säkra betalningar / Enkla returer

Avfällingen. Lawrence efter Arabien

  • 100 kr
I lager.
Dela
Leverantör: Celanders

av Bengt Abrahamsson

Historia | Danskt band 176 sidor | Utk februari 2015

Thomas Edward Lawrence tjänstgjorde under första världskriget som underrättelseofficer vid det brittiska högkvarteret i Kairo. När arabiska stammar revolterade mot det ottomanska väldet 1916 utsågs han till sambandsofficer hos prins Feisal, som förde befälet över de arabiska styrkorna. Lawrence kom att spela en viktig roll i gerillakriget mot de turkiska styrkorna och skrev senare i sitt liv en berömd krigsdagbok, Seven Pillars of Wisdom (Vishetens sju pelare). 

Direkt efter kriget förvandlades hans insatser till romantik och spänning genom den amerikanske reportern Lowell Thomas. Med sina historier om Lawrence av Arabien lade Thomas grunden till en egen karriär och blev en av USA:s mest kända journalister. Lawrence sökte istället fly från berömmelse och kändisskap. Det gick inte så bra, och hans egen bok om ökenkriget hamnade i skuggan av Lowell Thomas äventyrsberättelser. Lawrence var under resten av sitt liv fast i den pojkboksromantik som Lowell Thomas skapat.

"Bengt Abrahamsson har skrivit en klok och underhållande biografi över T. E. Lawrence, som också är en upprättelse. Lawrence var inte den skrytsamme lyckosökaren en del anklagat honom för. Det var andra som levde på hans rykten. Han var inte heller den överlägsen västerländske orientalist som exempel Edward Said beskyllt honom för att vara. T.E. Lawrence var helt enkelt en modern person placerad i fel tid. Gripande läsning"

Jakob Carlander