Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Längre leveranstider under sommarener / Säkra betalningar / Enkla returer

Ordet i min makt

  • 59 kr
I lager.
Dela
Leverantör: Celanders

av August Strindberg

Läsebok för underklassen sammanställd av Jan Myrdal

Antologi | Pocket 320 sidor | Utk april 2012

”Överklassen har endast en rättvisa att fordra: att den avskaffas”

Den 14 maj 2012 är det exakt ett hundra år sedan August Strindberg gick bort.  Det officiella Sverige som i vanliga fall inte kan få nog av jubileer och högtidstal om vikten av att vårda kulturarvet  är påfallande ointresserat. Kaj Scheuler, Svenska Dagbladets kulturchef, gick så långt att han frågade om det handlar  om ”beröringsskräck”. Jan Myrdal som svarar för urvalet i denna textsamling skriver

Men de strindbergianer i ämbetet som nu organiserar hyllningar kan inte få till en riktig  jubelfest. Överheten - kung, drottning, statsminister, Wallenbergare, Stenbäckare, arbetsrörelseidkare och  akademiledamöter - skulle inte som vanligt kunna framträda i Blå Hallen utan att deras jubeltalande denna  gång fastnade dem taggigt i halsen. Och i den mån Strindberg fortlevde som poltergeist vet vi att Kung Karl  sedan på väg upp till dansen därovan skulle halka och åka ned på rumpan med alla kraschanerna klirrande.

Själva fäster vi kanske inte så stor vikt vid jubileer och jämna tal. Däremot menar vi att  Strindbergs texter forfarande lever och bör göras tillgängliga. Därför vill vi lyfta fram honom som radikal  journalist, politisk debattör och skildrare av Sverige i ”attentatens och jubelfesternas tidevarv”. Det görs i  denna unika samling texter som första gången gavs ut  1968. Urvalet spänner över hela Strindbergs produktion,  från ungdomsjournalistik, över ”åttiotalsradikalism” till inlägg i den så kallade Strindbergsfejden alldeles  innan han gick bort.