Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Svenska för främlingar

  • 150 kr
I lager.
Dela

av Karin Ulveson

Debatt | Danskt band 132 sidor | April  2018

Ebba Martinsson, 31 år, huvudpersonen i Svenska för främlingar, jobbar som sfi-lärare på skolan Learnitall. Hon skriver i sin blogg:

”Jag har vistats på olika typer av arbetsplatser och jag vet att mycket arbete, det utför man i onödan, och att det görs omorganiseringar på arbetsplatser, oftare ju större de är. Det är en del av det att vara anställd. Jag vet. Men det här som vi har på Learnitall hör inte dit. Det är nånting alldeles exceptionellt. Det förhållande som utmärker vår situation är: VI HINNER INTE HA LEKTIONER.”


Learnitall är en skola som bedriver undervisning i svenska för invandrare.

Ebba Martinsson arbetar som lärare där. Hennes arbetssituation är kaotisk och ohållbar.

Genom dagboksanteckningar, dialoger utformade som filmscener, elevtexter, verksamhetsdokument, diagram, reportageliknande texter, dikter och foton utforskar Ebba sin roll och sina val i det hela.

Vi lär känna några av hennes kolleger. Eller gör vi egentligen det? Det tycks som om det system som Learnitall bygger på tenderar att göra människorna främmande för varandra, för sig själva och även för betraktaren. 

Svenska för främlingar är mer än en lärares berättelse. Här möter forskningens begrepp en konkret verklighet. Där finns unika förhållanden men också vitt spridda organisationsmodeller och styrinstrument, som många har erfarenheter av”, skriver Gunnar Aronsson, professor i arbets- och organisationspsykologi i ett efterord.

Samtalsunderlag

Nu finns det även ett samtalsunderlag till Svenska för främlingar. Det innehåller förslag på frågor att samtala kring. Samtalsunderlaget kan laddas ner här.


Pressröster

"Stark närvaro skapas genom framställningens form, en slags bloggdagbok som ibland kommenteras på typiskt bloggvis av kompisar och närstående. Man tas med in i galenskapen som syns så tydligt utifrån, men som är så svår att rå på när man befinner sig mitt i. Man mals ner eller skaffar sig bisarra flyktmekanismer." – Knut Lindelöf på Lindelöf.nu

"Svenska för främlingar är en fiktion som speglar verkligheten så väl att flera läsare jag mött varit övertygade om att det är en dokumentär. Eller, är det arbetslivet som blivit så absurt att det liknar en dystopisk fiktion?" – Magnus Göransson i Clarté (2/2018).

"En drabbande skildring av skolpolitikens effekter på de svagaste." – Pelle Sunvisson i 8 dagar (7/2018)

"Svenska för främlingar är, förutom obetalbart intressant då den på ett tragikomiskt sätt beskriver hur dagens skola lite varstans förvandlats till ren fars, även en betydelsefull bok som ställer viktiga frågor om skolan i samhället och om skolans möjligheter att stärka demokrati och motarbeta segregation. I den finns flera scener som kan fungera som diskussionsmaterial." – Camilla Wallin Nilsson i tidningen Lisetten (3/2018)

"Skönlitterär forskningsrapport från SFI-lärarnas ofta kaotiska vardag, om hur ryckig skolpolitik underminerar läraryrket och om skolkoncerner som prioriterar vinstgivande omorganisationer före undervisningstid." – Marie-Louise Samuelsson i Expressen (12 december 2018)