Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Längre leveranstider under sommaren / Säkra betalningar / Enkla returer

Vad bör göras?

  • 300 kr
I lager.
Dela

av Nikolaj Tjernysjevskij 

Översättning: Bo-Göran Dahlberg

med bidrag av Mariusz Kalinowski och Jan Myrdal

Roman | Inbunden 592 sidor | Mars 2024

Nyutgåva av denna klassiska roman i Bo-Göran Dahlbergs hyllade översättning och med ett rikt urval texter av Mariusz Kalinowski och Jan Myrdal som sätter in Vad bör göras? i dess historiska sammanhang och belyser romanens betydelse för svensk kultur. Inte minst för Strindbergs dramer Fröken Julie och Ett drömspel.

Romanen, skriven medan författaren satt fängslad på Peter-Paulsfästningen i Petersburg, blev efter publiceringen 1863 den ryska radikalismens bibel.

Vad bör göras? bärs av en övertygelse om att människorna ”kunde leva ett gott liv, om de endast handlade förnuftigt, inrättade sin tillvaro väl och förstod att använda de befintliga medlen till sin egen fördel”.

Romanen är ett passionerat feministiskt manifest. I centrum står den unga Vera Pavlovna och hennes frigörelse från det patriarkala systemets bojor. Vi följer hennes väg till en självständig, ambitiös och självförsörjande kvinna.

Vad bör göras? har satt många spår i den ryska litteraturen. Den konservative Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet från 1864 kan läsas som direkt replik till Tjernysjevskij.

BRILJANT 💥💥💥💥💥”Ett viktigt verk som torde locka många läsare." Så sammanfattar BTJ:s recensent Eva Lundgren sitt omdöme om vår nyutgåva av Nikolaj Tjernysjevskijs roman "Vad bör göras?" och ger den helhetsbetyget 5 av 5, vilket skall tolkas som Briljant.Hon skriver även att Vad bör göras? "hör till de verkligt stora klassikerna i rysk litteratur. Den är lättläst, tänkvärd och djupt engagerande, samtidigt som den diskuterar 1800-talets mest brännande frågor. Den har både inspirerat och irriterat författare, som exempelvis Dostojevskij, samt entusiasmerat revolutionärer, som Lenin och Alexandra Kollontaj."