Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Snabba leveranser / Säkra betalningar / Enkla returer

Sören Wibe. Fritänkare och vägbrytare

  • 160 kr
  • 120 kr
I lager.
Dela
Leverantör: Celanders

Jan Å. Johansson (red.)

Minnesbok | Danskt band 168 sidor | Utkom oktober 2016

Sören Wibe var ledargestalt och frontfigur i kritiken mot det svenska medlemskapet i EU och den namnkunnigaste socialdemokraten bland de som verkade för att bilda opinion mot att euron skulle införas som svensk valuta.

Detta är en vänbok till Sören Wibe (1946–2010). Den ges ut med anledning av att han den 8 oktober 2016 skulle ha fyllt 70 år.

Sören Wibe var under sitt liv bland annat SSU:are, kommunfullmäktigeledamot i Umeå för VPK 1976–1982, ledamot (S) av EU-parlamentet 1995–1999, riksdagsledamot (S) 2002–2006, ledde Socialdemokrater mot EMU:s kampanj i folkomröstningen om euron 2003 och var toppkandidat för Junilistan i EU-parlamentsvalet 2009.

Vid sidan av politiken var han lärare och forskare i nationalekonomi och professor i skogsekonomi samt gästforskare vid flera universitet runt om i världen.

Förutom politiken och akademin hade Sören många fritidsintressen, till exempel samlade han på plåtleksaker och ägnade sig gärna åt djuphavsfiske i Nordnorge. En stor del av fritiden spenderade han med vänner och familj i sitt kära Dikanäs i Västerbotten.

Sörens stund på jorden blev alltför kort. För många av dem som han arbetat och umgåtts med har han dock lämnat ett bestående intryck.

Förhoppningen är att denna bok ska inspirera andra att engagera sig politiskt och att visa att det är fullt möjligt att agera utifrån sin övertygelse och inte för att gynna sin karriär.

De vänner och kollegor som bidragit till boken vittnar alla om att Sören Wibe var en fritänkande person som vågade gå sin egen väg. En typ av människa som det skulle behövas fler av i dagens samhälle.